FIVE POINTS GANG – WANTED

Artiest info
Website
facebook - spotify

Label: Lunaria Records

 

 “Five Points Gang is a London based blues trio. They blend new original material with classic blues standards. The band has hugely diverse influences, which breathes new life into the blues genre…“

‘Wanted’ is het debuutalbum van Five Points Gang, een band uit Londen, die zich qua naam liet inspireren door de Amerikaanse criminele bendes uit de beruchte krottenwijk in het centrum van Manhattan in NYC, die rond 1870 deel uitmaakten van de immigratiegolf. Dat deze Britteen niet met vijf zijn, doet hier weinig toe. Het drietal begon, na een jam in een repetitiestudio in Notting Hill, begin 2019 met de vorming van de band rond Zuid-Welshman, gitarist en zanger Joe Pearson en Brazilliaan en bassist Dinho Barral. Kort daarna vervoegde drummer Gaet Allard de band. Vanaf het begin was hun opdracht duidelijk: "Bring blues into the 21st Century!...".

‘Wanted' is het debuutalbum van deze progressieve bluesband. Hoewel relatief nieuw in de scene, maken ze hiermee al een grote indruk. Sinds het uitbrengen van hun EP/live-album in 2019, heeft dit powerhouse-trio een geluid ontwikkeld en gemaakt dat hen onderscheidt van de gebruikelijke blues-rock-releases van vandaag.

Zoals bij veel bands, was ook Corona voor hen in het voorbije jaar een spelbreker, waardoor optredens niet doorgingen, maar die creativiteit vereiste. Joe en Dinho, tussen wie het snel klikte, begonnen met het opnemen en uitbrengen van verschillende “vrijstaande” tracks met verschillende andere artiesten uit de blues scene, waaronder muzikanten uit Dinho's geboorteplaats in Zuid-Amerika. Deze nummers werden al snel populair bij de Britse blues radiogemeenschap en het duurde niet lang voordat ze regelmatig op de afspeellijst werden gezet. Zo hadden ze op korte tijd al genoeg materiaal voor hun eerste album. ‘Wanted’ is een album met in totaal 13 nummers. Het is een verzameling van originele songs, “voor elck wat wils”. Het vertelt een levensverhaal, over herkenbare dingen, waarbij relaties en sociale kwesties belangrijk zijn.

‘Wanted’ werd opgenomen in de Snap Studios, in Londen. In “How Long”,de opener legt Allard een strak funky ritme op en is de samenzang, die soms wat Southern klinkt, al meteen belangrijk. Het tempo wordt daarna nog strakker in de rocker “All in All” waarin Pearson oproept om samen voor gerechtigheid en herstel te gaan. Ook op het wat rustigere “Let’s Stay Together” blijft de boodschap duidelijk, waarna “Drifting Away” volgt. De gastmuzikanten maken van dit funky brouwsel een bijzonder nummer. Chris Rand zet zijn sax in en Julien Baraness lever als extra gitarist met een knappe en verzengende solo een bijzondere bijdrage. Er komt daarna met “All She Said” de nodige rust, waarin opnieuw de samenzang, naast een heerlijke bas, weer voor een groot deel van de melodieuze stuwkracht zorgt. Ook Barral zorgt in het funky “What Kind of Man” met zijn bas weer voor de basis. Heel bluesy is “All Points Bulletin” met daarin herhaaldelijk de veelzeggende zin "We're the Five Points Gang". Met “Deep Inside” leggen ze een andere muzikale, wat meer poppy kant bloot om dan, met “Made Man” sonisch weer voluit te gaan. Pearson zingt dan erg emotioneel in de ballade “Love by the Gun” waarin Barral nog eens op bas schittert, de smeekbede wat “The Only One” is klinkt vrij klassiek en “The Secret” dat de afsluiter nog eerst voorafgaat, is misschien wel de meest rockende blues song van het album. “I See You Know” is nog een andere stijl van de band. Pearson zingt lager, wat ook wat andere vocale inbreng en benadering toelaat. Een bijzonder einde van een opvallende band.

“Five Points Gang slaagde met hun debuutalbum ‘Wanted’ erin om wat nieuw leven te blazen in de hedendaagse blues/rockscene, door er een eigentijdse levendig invulling aan te geven. Deze Gang is een verademing in het royale aanbod binnen de scene...”

“Five Points Gang managed to breathe new life into the present blues/rock scene with their debut album 'Wanted' by giving it a contemporary lively interpretation. This Gang is a breath of fresh air in the generous offer within the scene…“ (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. How Long – 02. All in All – 03. Let’s Stay Together – 04. Drifting Away – 05. All She Said – 06. What Kind of Man – 07. All Points Bulletin – 08. Deep Inside – 09. Made Man – 10. Love by the Gun – 11. The Only One – 12. The Secret – 13. I See You Know / Music/Lyrics by: Five Points Gang © 2021 | Album credits: Joe Pearson: guitar, lead vocs / Dinho Barral: bass, bv / Gaet Allard: drums, bv & Julien Baraness: bv (1,2,7), lead guitar (4) / Chris Rand: Hammond B3 (1,3,5), sax (4)

Discography FIVE POINTS GANG: Wanted [2021] | Live! @ the Premises [2015] |